Yemeklerimiz

 

Yöre Mutfağı
îlçemiz ve köylerinde yaygın olan başlıca yemek türleri şunlardır:
çorbalar: Bulgur çorbası, Ayranlı çorba. Kesme çorbası, un çorbası, herle, gendime çorbası.
Yemekler: Patates ki , çullaması, yahnisi, haşlaması, kavurması, kaymak, çılbır, siron, pancar kavurması, gaygana, mıhla, bulgur pilavı, döner, saç kavurması, haşlama, sulu köfte, kuru köfte,
Hamur isleri: Veli bağı, bişi, su böreği, erişte, mantı, tatar böreği, fırın keleşi, tava keleşi, pağaç, çörek, mısır böreği, mafiş, su gıligi, hıngef, el makarası, katmer, kete
Tatlılar: Sütlaç, aşure, bal lokması, kabak tatlısı, un helvası, hasuta, kuşburnu tatlısı.

YÖREMİZİNİN GELENEKLERİ
YEMEKLER

YEMEK GELENEĞİ

Uzun bir tarihi geçmişe sahip olan Türkler, mutfak konusunda da zengin kültüre sahiptir. Geleneksel Türk yemeklerinde tereyağı, şeker ve un büyük bir yer tutmaktadır. Yaz mevsimi kısa, kış mevsimi uzun ve soğuk geçen yöremizde yapılan mahalli yemekler, insanı soğuğa karşı korumaktadır.

Hayvansal ürünler arasında, et ve süt ile bunların mamulleri olan kavurma, tereyağı, peynir, kaymak, lor ayrıca yumurta; tahıllardan ise buğday, arpa, mısır bulunmaktadır.
Halkın beslenmesinde yabani bitki ve dağ meyvelerinin de büyük rolü vardır.
Halk bunların şifalı olduğuna inanır. Yabani bitki ve meyveler taze olarak kullanıldığı gibi, tuza vurularak (salamura) veya kurutularak da saklanır.
Yabani bitkilerden en çok rağbet görenleri şöyle sıralayabiliriz. Çaşır, yemlik, kızılca, kuş ekmeği (madımak), ebegümeci, ısırgan. Çaşır, taze olarak tüketildiği gibi tuza vurularak da saklanır.

ÇORBALAR YEMEKLER
Ayran Aşı: Ayran Aşı, Ramazanda,iftar sofralarında 30 gün süre ile baş köşede yerini alır.Ramazan ayları dışında da pişirilir.Diğer yörelerde adı yoğurt çorbası olan bu çorbaya Erzurum’da ayran aşı denir.
Bir ölçek gendime (aşlık) iyice pişirilir.Başka bir kapta hazırlanan ve içine birazçık un katılan yoğurt (buna urva denir) gendime ile karıştırılarak ateş üzerine konur.Kaynayıncaya kadar karıştırılır.Diğer tarafta hazırlanan küçük köfteler içine katılır.Aş otu denen ve yöremizde yetişen maydonoz türü çok güzel bir ot ilave edilir.Bir tavaya bir baş soğan doğranır.Tereyağında pembelişinceye kadar kızartılır (buna aş anuğı denir).Çorbanın üzerine dökülür.Sıcak sıcak servis yapılırsa tadına doyum olmaz.
Kesme Aşı: Açılan yufkalar erişte gibi kesilir ve bir bez üzerine serilir.Diğer taraftan bir ölçek mercimek pişirilir.Pişen mercimeğin üzerine kesilmiş olan hamurlar ilave edilir,suyu ayarlanır,15-20 dakika kaynadıktan sonra ateşten indirilir.Bir tavada bir baş soğan pembeleşinceye kadar kavrulur ve çorbanın içine dökülür.Çorbaya tat vermesi için “tarhın” denilen güzel kokulu bir ot katılır.Sıcak servis yapılır.Tarhın yeşil olarak kullanıldığı gibi kuru olarak da kullanılır.
Herle Çorbası: Bir miktar un tereyağında iyice kavrulur.Üzerine bir miktar su konur,devamlı karıştırılır,15-20 dakika kaynatılır ve sıcak sıcak içilir.Bu çorba bilhassa kış aylarında yapılır.Hastalara herle çorbası içirilerek terletilir ve şifaya kavuşması sağlanır.

Den Çorbası

Malzemeler:

250gr. Yarma

1 adet soğan

1/2 limon suyu

3 yemek kaşığı tereyağı

2 yumurta sarısı

500 gr. Yoğurt

10 su bardağı kemik suyu

2 kahve fincanı un

tuz karabiber, nane, kırmızıbiber

Hazırlanışı: Yarma önceden haşlanır. Ayrı bir tencerede un, yumurta ve 1 çay bardağı su pütürsüz olana kadar karıştırılır. Üzerine kemik suyu ilave edilir. Haşlanmış yarma karıştırılarak eklenir. Ayrı bir tavada ince doğranmış soğan 1 yemek kaşığı yağda pembeleştirilir. Yoğurt nane ve limon suyu eklenir, iyice karıştırılır ve kaynayan çorbaya ilave edilir. Tuz karabiber ile tatlandırılır. 2 yemek kaşığı tereyağı ile kırmızıbiber kızdırılır ve çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.
Çağ kebabı

Malzemeler:

1 kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)

1 adet kuru soğan

100 gr. Yoğurt

tuz karabiber

lavaş ekmeği

domates, yeşil biber

Hazırlanışı: Yağı ve siniri ayıklanmış kuzu budundan parmak kalınlığında yapraklar kesilir. Yoğurt, tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan karıştırılır ve etler hazırlanan bu terbiyenin içinde bir gün bekletilir. Terbiyelenen yaprak halindeki etler şişe takılır ve yatay haldeyken ateşte çevire çevire kızartılır. Pişen kısımlardan dönerde olduğu gibi ince bir tabaka şeklinde parçalar kesilir ve Çağ kebabına mahsus küçük şişlere takılarak lavaş ekmeğinin üzerinde servis edilir. Ateşte pişmiş biber, domates ve kuru soğan ile süslenir.

Kavurma: Et, Ormanlı’da her zaman bulunan bir gıda maddesidir. Sonbaharda hali-vakti yarinde olan aileler nüfus durumuna göre sığır veya koyun keserek kavurma yapar ve kışa saklarlar Kavurma yapılacak et, doğrandıktan sonra iyice kavrulur ve iç yağı katılarak tenekelere konulur, donmaya bırakılır. Donduktan sonra tenekelerin ağzı kapatılarak kışta açılma vakti gelene kadar muhafazası sağlanır. Kavurma kışın yemeklerde et yerine kullanıldığı gibi, sabah kahvaltılarda ve yatsılıkta ekmeğe katık yapılarak soğuk olarak da yenir.

Un Haşılı: Bir ölçek un,su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur.Katı bir kıvam alıncıya kadar devamlı karıştırılarak pişirilir.Bir tepsiye alınır.Ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur.Kaşıkla alınan hamur,yağ ve bal karışımına batırılarak yenilir.

Pıt Pıt Haşılı: Çok ince bulgur ve un karıştırılır.Aynen un haşılında olduğu gibi pişirilir.Tereyağı ve bal karışımına batırılarak sıcak sıcak yenir.

Peynir Kuymağı: Tavada kızdırılmış tereyağına,bir miktar taze civil peyniri veya yağlı peynir konur.Üzerine bir kaç yumurta kırılır ve karıştırılır.Peynirler tamamen eridikten sonra ocak üzerinden alınır ve sıcak sıcak yenir.

Un Kuymağı: Bİr ölçeği un bir kapta sulandırılır.Bir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir.Eriyen tereyağına hazırlanan un bulamacı yavaş yavaş karıştırılarak dökülür.Un katılaşıp,yağ pişen hamurun üzerine çıkıncaya kadar hafif ateşte pişirilir.

Hasıta: Bilhassa doğum yapan kadınlara doğumun hemen akabinde güç kazanması için yedirilir.Bir miktar nişasta iyice sulandırılır.İçine bir miktarda şeker katılır.Bir tavada kızdırılmış olan tereyağına hazırlanmış bir sıvı dökülür,bir kaç dakika pişirildikten sonra sıcak sıcak yenir.

Pağaç: Ocak ve fırınlı soba olan evlerde ve bilhassa köylerde yapılır. Özel bir yemektir.Hamuru börek gibi hazırlanır. Hamura tereyağı süt veya yoğurt katılarak yoğrulur ve ısıtılan ocak taşı üstüne konulur, soba fırınında pişirilecekse bir siniye yayılır.Ocak taşı üstüne konulduktan sonra üzerine sini (sac) kapatılarak üstüne bol miktarda kor haline gelmiş kül karışımlı ateş konur.Her iki yüzü de kızardıktan sonra ocaktan çıkarılır.Üzerine bol tereyağı ve bal şerbeti dökülerek sıcak sıcak yenir.

ETLİ MANTI

MALZEMELERİ:1Kilogram kıyma, 2 baş soğan, 2 yumurta, yeteri kadar un, tuz , su, kıymaya katmak için karabiber, kimyon ve nane.
YAPILIŞI: Unu 2 yumurta tuz ve suyla kulak memesi kıvamından daha sert bir hamur elde edilir. Üç dört pazıya bölünür.Yufkalar halinde açılarak karelere bölünür. Diğer tarafta kıyma baharat, soğan ve tuzla hazırlanır. Karelere fındık büyüklüğünde yerleştirilir. Üçgen şeklinde kapatılır. Bir tencerede su tuz ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suya mantılar atılır.15-20 dakika bu şekilde pişirilir. Pişen mantıları süzdürerek servis tabağına alınır. Üzerine önce yoğurt sonra kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

FESELLİ

MALZEMELERİ: Un, su, maya, tuz,
YAPILIŞI: Malzemeler birleştirilir. Yoğrularak hamur haline getirilir. Kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Biraz bekletilir. Hamur küçük küçük kesilerek künt (pazı) yapılır. Oklava ile yufka halinde açılır. Yufkanın içinin yağlayarak rulo halinde bükülür. Tekrar yuvarlak hale getirilir.Yeniden açılır istediği incelikte olabilir. Sacda kısık ateşte pişirilir, isteyen tekrar yağlayabilir.

KATMER
MALZEMELERİ: Un, Su, tuz, yağ, maya

YAPILIŞI: Malzemeler karıştırılıp yumuşak hamur haline getirilir. İyice yoğrulur. 10 Dakika bekletilir.Hamur küçük küçük kesilerek künt (pazı) yapılır. Oklava yardımı ile ince yufkalar açılır.Yufkalar tek tek yağlanarak üst üste dizilir. 6 yufka dizilir.rulo halinde bükülerek yuvarlak haline getirilerek tepsi büyüklüğünde elle açılır, üzerine yoğurt yada yumurta sürülerek 200 derece kızgın fırına sürülür. Pişmeye bırakılır. Fırından çıkartılan katmer ılındıktan sonda dilim halinde kesilerek servis yapılır.

KESME AŞI

MALZEMELERİ: 1 kg un, tuz , 2 yemek kaşığı salça , karabiber, nane ve kekik, 2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 yada 3 pazı yapılır.Pazının biri diğerlerinden daha küçük olarak ayrılır. Pazılar biraz dinlendirilir. Fazla ince olmayan yufkalar açılır. 5-6cm uzunluğunda kesilir bu şeritler daha sonra enine eriştelik doğranır. Bir tencerede suya tuz ilavesiyle kaynatılır. İçine erişteler atılarak pişirilir. Diğer taraftan ayırdığımız küçük pazıyı küçük parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır.(halk dilinde nuğul denir.) Tavada yağ eritilir. Nuğullar yağda kızartılır.Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üzerine dökülüp sıcak servis yapılır.

GEVREK

MALZEMELERİ: Un, kaymak, tuz

(Malzemeler isteğe yada kişi sayısına göre ayrılır.ölçüsüzdür)

YAPILIŞI: Bir kapta kaymak, un ve tuz konularak kulak memesinden biraz yumuşak hamur hazırlanır. Yumurta büyüklüğünde kütler (pazı) hazırlanır. Oklavayla açılan yufkalar bir taraftanda orta ısıda hazırlanmış olan saçta pişirilir. Servisi peynir, çay, yada salatayla yapılır.

PİŞİ

MALZEMELERİ: Un, tuz, maya, su.

YAPILIŞI:Bütün malzemelerin katılımıyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca, derince ve büyük bir tavanın yarısına kadar yağ doldurulur, bu yağ yüksek ateşte kızdırılır, hamurdan pazılar alarak oklava yardımıyla tavanın genişliğinde açılır, ortasından delinir. Kızgın yağda kızartılır. Servisi sıcak yapılır. …
benzer kültür olarak,göle sitesinden alınmıştır

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: